top of page

BÖTE öğrencilerine küçük tavsiyeler

Yazarın fotoğrafı: Robotik Kodlama AtölyesiRobotik Kodlama Atölyesi

Değerli BÖTE bölümü öğrencisi,

Çocuklar, gençler, ülkemiz ve dünya için çok önemli işler yapabileceğine inanmanı ve kendini geliştirmeni önemle rica ediyorum senden..

Aklında birçok soru işareti olduğunu biliyorum. Eğer yoksa harika, neler yapabileceğini biliyorsundur ve bu mutluluk verici. Yine de yazıyı okumanı ve bana ulaşarak yorumlarını iletmeni rica ederim.

Yazıyı okumaya başlamadan önce kağıt-kalem al ve şu sorular ile ilgili düşündüklerini yaz lütfen,

Bölümdeki öğretmenlerin teknik açıdan yeterli mi? Bölümünüzde yeterli altyapı, materyal var mı? Müfredat sence yeterli ve güncel mi? Yol haritasına sahip misin? Yenilikleri takip ediyor musun? Sadece öğretmelik mi yapmak istiyorsun? Mezun olunca karşılaşacaklarını düşünüyor musun? Gelecekten umutlu musun? 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun? Hayallerin neler? Girişimcilik konusunda düşüncelerin neler? Ne kadar görünürsün? Yirmi kişinin başvurduğu bir işe neden seni tercih edilmelisin? Ne kadar eğlencelisin? İngilizcen nasıl? Tecrüben var mı? Potansiyelinin farkında mısın? Sağlığına dikkat ediyor musun?

Evet şimdi bunları yazdığını düşünüyorum. Şimdi gel üzerinden beraber geçelim.

Öğretmenlerin yeterliyse çok şanslısın. Yeterli görmüyorsan bu öğrenmene engel değil. YouTube ve Udemy’de birçok kaynak var. (Arduino, code.org, Scratch, Kodu Game Lab, App Inventor, Python vb.) Kendi kendine öğrenebilirsin. Bunu hayatın boyunca yapman gerekecek. Başaracağına inanmalısın. Nereden başlayacağını bilmiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni tavsiye ederim.

Bölümünde yeterli altyapı varsa şanslısın. Yoksa bu projeler yapmana engel değil. Kolaylıkla ulaşabileceğin Arduino ve Pinoo setleri seni bekliyor. Kendi 3 boyutlu yazıcını yapabilirsin ya da sıfır/ikinci el bir Ender3 ya da Anycubic i3 alabilirsin. Bütçen mi yok? Bütçe yaratmayı öğrenmelisin. Yapabilirsin.

Müfredat yeterli ve güncelse şanslısın. Yeterli ve güncel görmüyorsan kendi içeriklerini geliştir, müfredat oluştur. Hatta sen bunu yeterli ve güncel görüyorsan yine de yapmalısın. İçerik geliştirme alanında uzman olmalısın.

Yol haritan varsa şanslısın, arada gözden geçirmeyi unutma. Yol haritan yoksa kendine bir yol haritası çiz.


Örnek yol haritası;

2. sınıftayım. Eylül’ün son haftasındayız.

Ekim: Scratch öğreniyorum, bildiğimi düşünüyorsam ileri seviyede Scratch öğreniyorum. Öğrenirken YouTube videosu çekiyorum. Ekran görüntüleri alarak ve seslendirerek kanalına ekle, blog sayfana yaz.

Not: YouTube kanalın ve blog sayfan olmalı, anladın değil mi

Kasım: Python öğreniyorum. Günde verimli 40 dk ayıracağım. Aynı şekilde kanalıma ve sayfama ekleyeceğim.

Kasım: Web 2.0 araçları ile ilgili içerik üretiyorum.

Aralık: Google Classrom ve Class Dojo gibi altyapıları araştıracağım. İlerde derslerimi anlatmak için çok faydalı olacak.

Ocak: Bölgemdeki özel okullar ya da atölyeler ile görüşüp gönüllü çalışmalara katılacağım. Kolay ya da zor olduğuna denedikten sonra karar veririm.

Ocak: MIT App Inventor öğrenmeye başlıyorum.

Şubat: …

Mart: …

Bu şekilde plan yapmanı ve kurallarına uymanı önemle rica ediyorum..

Yenilikleri takip ediyor musun? Takip ettiğine eminim. Etmiyor musun? Neden? Sen çocuklara ve gençlere örnek olmalısın. Yol göstermelisin. Vizyon çizmelisin. Ufuklarını açmalısın. İlham vermelisin. Keşfettirmelisin. Sen fosil ya da oksijen israfı olamazsın. Senin yapacağın çok şey var. Değerlisin, önemlisin. Kendini sev, kendine güven ve kendine inan. Yapabilirsin.

Büyük ihtimalle atanman zor olacak. Üzülme. Takma. Çalış, gerekeni yap. B planın olsun her zaman. Özel okullar, atölyeler, eğitimle ilgili kurumlar, yazılım şirketleri, teknoloji şirketleri senin için güzel seçenekler. Sen yazılım öğrenmelisin. Yazılım ile donanımlarıda kodlarsın. Telefon olur, arduino olur, raspberry pi olur, IoT cihazları olur, her şey olur. Sen yazılımı öğrenmelisin. Bir saat az uyusan hiç bir şey olmaz. Verimli bir saat çok değerli.

Mezun olunca kendi işini kurabilirsin, bir kurumda çalışabilirsin. Kendi işinde başarılı olmak istiyorsan akıllı çalışman gereken zamanların içindesin. Kurumda çalışmak istiyorsan görüşme sırasında elinin güçlü olması için gerekli bilgi birikimini şimdi yapman gerekiyor. Erteleme. Şimdi başla.

Romantik hayaller kursakta işsizlik ülkenin problemi, fark yaratmalısın. Dürüstlük ve samimiyet her zaman çok önemli noktalar. Teknik olan kısımda hazırlık öz güvenini destekleyecek. Büyük resmi görmeni sağlayacak. İçi boş öz güven seni çok uzun taşımaz. CV’ler çok işe yaramıyor. Kanalın olsun, blog sayfan olsun, projelerin olsun. Görünür ol. Donanımlı ol. Cesur olman için çok işe yarayacaklar. Tabi yaparsan.


Gelecekten umutlu olman için bugünler önemli. Kurban psikolojisine düşme, silkelen, akıllı çalış, bilgine güven, sadece düşünen değil yapan ol ve geleceğe güvenle bak. Cesaret çok önemli. Cahil cesareti değil. Gelecekten umutlu değilsen konuş kendinle ve yarınlarını değiştir.


5 yıl istesende istemsenden istatistiki anlamda hızlı geçecek. Kısa, orta ve uzun vadelerin olursa yaşamını planlaman daha keyifli olacaktır. Yaşam bazen sisli bir yol gibidir. Yola çıkan ve yolda olan ilerler. Yol açık, yola çık. Her zaman arkaya bakma, arada sırada bakmayı unutma. Araç kullanırken dikiz aynasına baktığın gibi.. İyi şartlarda çalışman için iyi çalışman gerektiğini biliyor olmalısın. İyi ve akıllı çalışmaya hemen başla. İşini sev, sevdiğin işi yap. Cesur ol.

Hayallerin neler? Hayallerin yoksa, eksiksin. Hobilerinde olmalı. Hayallere giderken hobilerin senin destekçin olacaktır. Hayal kur, hayal panosu yap, herkese anlatmasanda hayallerin olsun. Güzel çocuklar yetiştirmek, dünyayı gezmek, paraşüt ile atlamak, dalış yapmak, işimi kurmak, istihdam sağlamak.. Hobiler ve hayaller birbiri ile çok ilişkilidir. Bunu unutma.

Girişimcilik konusunda düşüncelerin neler? Sana sıcak geliyor mu? Fikrin var mı? Araştır lütfen ve oku, incele.. Zamanı gelince yaparsın, hazırlan. Küçük denemeler yap. Etkinliklere katıl. Araştır bunu..

Görünür olmak konusundan üçüncü kez bahsediyorum. Çok önemli.. YouTube, İnstagram, Linkedin, blog.. Bunlar olmalı. Yapan çok var, sende yap. Girişimdi olsanda, olmasanda, işe girsende, öğrencilikten başla.. Düzenli zaman ayır. Sosyalleş, insan tanı, ortam gör, deneyim kazan.

Neden sen? Numaran nedir? Neyi farklı ve daha iyi yapıyorsun? Katma değerin nedir? Tercih sebebin nedir? Hımm anladım zaten görünür olduğun için araştıranlar zatan görmüştür diyorsun. Süpersin..

Eğlenceli olmak şımarık olmak değildir. İş yerinde, okulda, evde mümkün olduğunca pozitif ve keyifli bir insan olmaya çalış. Duygusal vampir değil motive edeni, hayalleri destekleyen, insanlara iletişimi kuvvetli, kendini ifade eden, keyifli bir karakter.. Kurban psikolojisinde ya da pesimist olmak bünyeye zarar.. Vampirlerden uzak dur.. Vampir olma..

Potansiyelinin farkına var, güzel bir bölümdesin, yolunu çizebilirsin, yeteneklerini geliştiriyorsun ve geliştireceksin. Kendi değerini bil, aklını kullan, sürekli öğren, öğrenciklerini uygula, yaşamı kaçırma ve harekete geç.. Mutlu ol..

En önemlisi sağlık, sağlık olmazsa gerisi yalan, an’ı yaşa ve akıllı çalış..

Ayrıca,

Aşık ol, koş, güzel davran kendine ve hep insan kal, iyilik yap, iyilik bul..

Çocukların sana ihtiyacı var, unutma.. Öğretmen olmasan ya da olamasanda kendi çocuklarının sana ihtiyacı var. Güzel çocukları yetiştir. İyiliğin tarafını seç, iyi ol, iyi kal..

Sevgiler,

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page